OSP Siedliska Ochotnicza Straż Pożarna Siedliska

Walne zebranie sprawozdawcze - podsumowanie 2016 roku

W sobotę 21.01.2017r. o godzinie 16.30 w naszej remizie odbyło się walne zebranie sprawozdawcze za rok 2016r.

Na zebranie przybyli zaproszeni goście, tj. st. asp. Stanisław Mucha - przedstawiciel Komendanta Miejskiego PSP w Tarnowie, Urszula Sobarnia - członek Zarządu Gminnego OSP w Tuchowie, Jerzy Urbanek - sołtys wsi Siedliska, a zarazem radny gminy Tuchów.

Podczas spotkania podsumowano działalność naszej OSP. I tak w 2016r. podjęliśmy 18 interwencji: 3 wyjazdy dotyczyły pożarów, a 15 miejscowych zagrożeń. Na miejscowe zagrożenia złożyły się: 1 wyjazd do wypadku drogowego, 2 wyjazdy do powalonych drzew, 1 wyjazd do usunięcia plamy substancji ropopochodnej,1 wyjazd do uszkodzonej nitki gazowej, 1 wyjazd do poszukiwań, 9 wyjazdów do zdarzeń związanych z usuwaniem skutków gwałtownej burzy, która przeszła nad naszą wsią 31 lipca. W naszych statystykach odnotowaliśmy także dwa wyjazdy gospodarcze, tj. dowóz wody dla mieszkańców Tuchowa, a także do pompowania dwóch zanieczyszczonych studni.

W związku z tym staramy się podnosić nasze umiejętności na wszelakiego rodzaju kursach oraz ćwiczeniach. I tak szkolenie podstawowe jednoetapowe ukończyło 5 strażaków z naszej OSP, szkolenie z ratownictwa technicznego - 5 strażaków, szkolenie Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy - 1 strażak. W planach mamy dalsze wysyłanie naszych druhów na wszelakiego rodzaju szkolenia, by podnieść nasze kwalifikacje. Braliśmy udział w ćwiczeniach międzygminnych w Lubczy, które odbyły się w maju, a ich celem było sprawdzenie umiejętności z zakresu ratownictwa medycznego i technicznego.

W 2016r. nasza jednostka była kontrolowana dwukrotnie przez Wydział Operacyjno-Szkoleniowy KM PSP w Tarnowie. Obie kontrole zostały zakończone oceną 5, co tylko potwierdza naszą gotowość do działań w ramach Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego, do którego należymy od 2005 roku.

Nasi strażacy aktywnie włączali się w uroczystości religijno-patriotyczne czego dowodem może być: honorowa warta przy Grobie Pańskim podczas Triduum Sacrum, udział w Bożym Ciele i zabezpieczenie go, udział pocztu sztandarowego podczas: uroczystości Święta Matki Bożej Królowej Polski, otwarcia Wielkiego Odpustu Tuchowskiego, rocznicy wybuchu II Wojny Światowej, Zlotu Niepodległościowego w Łowczówku.

Braliśmy także udział w świętach strażackich, tj. w parafialnych obchodach Dnia Strażaka, w obchodach 60-tej rocznicy powstania jednostek OSP w Chojniku i Karwodrzy.

Zabezpieczaliśmy Orszak Trzech Króli w naszej miejscowości, a także Puchar Polski w kolarstwie górskim MTB, który odbył się w naszej miejscowości i Lubaszowej. 31 lipca 5 strażaków z naszej OSP brało udział w zabezpieczeniu Światowych Dni Młodzieży, podczas których dbali o zabezpieczenie dróg ewakuacyjnych w sektorze B1, udzielali pierwszej pomocy pielgrzymom, a także roznosili wodę, która była niezmiernie potrzebna podczas panującego wtedy skwaru. Nasi druhowie mogli również ujrzeć przejeżdżającego w pobliżu Ojca Świętego Franciszka.

Braliśmy udział w pokazach dla dzieci podczas majówki w szkole w Siedliskach, a także w Mesznej Opackiej na zaproszenie miejscowych druhów.

Współpracujemy z młodzieżą, czego dowodem może być licząca 19 członków Młodzieżowa Drużyna Pożarnicza, która brała udział w: OTWP, gminnych zawodach halowych, a także w zawodach sportowo-pożarniczych na stadionie Tuchovii Tuchów. Zorganizowaliśmy także eliminacje środowiskowe Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej w Zespole Szkół w Siedliskach.

Podczas zebrania udzielono absolutorium zarządowi, głos zabrali zaproszeni goście, a także przedstawiono cele na rok 2017, wśród których tradycyjnie jest pozyskanie nowego samochodu bojowego dla naszej OSP. Miejmy nadzieję, że w tym roku w końcu się uda. ;) Podczas zebrania głos w dyskusji zabierali nasi strażacy, a gdy tematy rozmów zostały wyczerpane, można było zamknąć oficjalną część zebrania.

7 lutego 2017 14:53