OSP Ochotnicza Straż Pożarna

Przepis na krokiety po strażacku

Przepis na KROKIETY PO STRAŻACKU.

Naleśniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki wody - mineralnej, gazowanej
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru ( może być waniliowy - nadaję inną nutę smakową)
- 50ml oleju

Farsz:

- 500g kapusty kiszonej
- 500g pieczarek
- 50 g suszonych grzybów leśnych
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku

Dodatkowo:

- 1 jajko
- 50ml mleka
- bułka tarta

Jak przygotować?

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników na ciasto połączyć i dokładnie zmiksować następnie delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie, tak powinno być. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, piec cienkie naleśniki, będą blade, nie trzeba ich przypiekać.

Grzyby suszone wrzucić do wody i gotować do miękkości przez około 30 min.
Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać umyte i pokrojone drobno pieczarki, dusić przez ok 15min.
Kapustę przepłukać, pokroić, dodać wody oraz wody z gotowania grzybów do poziomu kapusty, liść laurowy, zielę angielskie i dusić do miękkości. Miękką kapustę odcedzić, dodać pieczarki, dusić na patelni z masłem przez ok. 15min. Na każdego naleśnika nakładać porcję farszu, zwijać. Jajko roztrzepać z mlekiem (ja zawsze doprawiam, aby panierka nie była bez smaku). Krokiety moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem lub we frytownicy.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy strażackie na pyszne potrawy, przygotowane przez szefa kuchni Restauracji Strażackiej,
znajdującej się przy ul. Mochnackiego 4 w Rzeszowie. 


- Schab na kapuście po strażacku
- Żurek wigilijny po strażacku
- Łosoś po strażacku pieczony na jarzynach
- Krokiety po strażacku
- Ciasto drożdżowiec po strażacku

18 grudnia 2018 20:47
Udostępnij na Facebooku
Wyświetlenia: | Tagi: święta w OSP, strażackie przepisy,