Przepis na SCHAB NA KAPUŚCIE PO STRAŻACKU.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 łyżki smalcu lub oleju roślinnego + dodatkowo do ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g suszonych grzybów + 500 g pieczarek
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- świeżo zmielony pieprz, 3 łyżeczki kminku, 1 łyżka majeranku
- groch pstrokaty 500 g
- 100 ml bulionu warzywnego
- 4 - 5 ziemniaków
Jak przygotować?
- Schab doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Rozgrzać smalec na patelni i obsmażyć schab (na większym ogniu, na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej strony). Obsmażone mięso przełożyć do rękawa przeznaczonego do pieczenia, dodać bulion warzywny i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, lekko doprawić solą. Zawiązać rekaw i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Groch wrzucić do garnka z wodą i gotować do miękkości.Odcedzić.
- Grzyby wrzucić do garnka z wodą i gotować 30 min. Odcedzić, nie wylewać wody z gotowania.
- Po podsmażeniu mięsa, na tę samą patelnię, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Posolić i zeszklić ją co chwilę mieszając, dodać pokrojone pieczarki i grzyby, podsmażyć. Dodać wcześniej podgotowaną, odciśniętą kiszoną kapustę, ugotowany groch, listki laurowe i ziela angielskie. Mieszając smażyć kapustę ze wszystkimi dodatkami, co jakiś czas podlewając wodą.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Włożyć naczynie żaroodporne ze schabem z ziemniakami. przykryć pokrywą lub podwójną warstwą folii aluminiowej. piec przez 1,5 h
- Na koniec zdjąć pokrywę i zapiekać danie jeszcze przez ok. 10 minut w 220 stopniach C lub pod rozgrzanym grillem.
- Na talerz wyłożyć porcję kapusty z grochem, na to plastry schabu. Obok ułożyć opieczone ziemniaczki.
SMACZNEGO!
Zobacz inne przepisy strażackie na pyszne potrawy, przygotowane przez szefa kuchni Restauracji Strażackiej,
znajdującej się przy ul. Mochnackiego 4 w Rzeszowie.
- Schab na kapuście po strażacku
- Żurek wigilijny po strażacku
- Łosoś po strażacku pieczony na jarzynach
- Krokiety po strażacku
- Ciasto drożdżowiec po strażacku