Przepis na ŁOSOSIA PO STRAŻACKU PIECZONEGO W JARZYNACH.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 marchewki
- 1 małe opakowanie mieszanki wiosennej lub połowa dużej
- 1 kg łososia
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 łyżka masła
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml majonezu
- 1 saszetka sos koperkowy Knorr
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej rzepakowy
Jak przygotować?
1. Marchewkę kroimy w niewielkie talarki podobnej wielkości. Warzywa wrzucamy na patelnię i podsmażamy na maśle. (opcjonalnie można użyć innych ulubionych warzyw), doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
2. Łososia filetujemy, dzielimy na porcje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, zioła prowansalskie i pieprz. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Obok ryby kładziemy lekko podgotowane, osolone, podzielone na ćwiartki ziemniaki i podsmażone warzywa.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut w zależności od wielkości porcji łososia jakie przygotujemy. 180 stopni bez termoobiegu.
4. W międzyczasie przygotowujemy dresing na zimno. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i dodajemy sos koperkowy Knorr. W razie potrzeby można dresing doprawić solą lub pieprzem.
5. Gotowego łososia podajemy z dresingiem koperkowym.
Smacznego!
Zobacz inne przepisy strażackie na pyszne potrawy, przygotowane przez szefa kuchni Restauracji Strażackiej,
znajdującej się przy ul. Mochnackiego 4 w Rzeszowie.
- Schab na kapuście po strażacku
- Żurek wigilijny po strażacku
- Łosoś po strażacku pieczony na jarzynach
- Krokiety po strażacku
- Ciasto drożdżowiec po strażacku