OSP Ochotnicza Straż Pożarna

Strażacki przepis na ciasto - drożdżowiec

Strażacki przepis na ciasto - drożdżowiec.

Składniki

- mąka 70 dag
- drożdże świeże 6 dag
- mleko 2 szkl
- cukier 15 dag
- jajka 5 szt
- Kasia 3/4 kostki w temp. pokojowej
- wódka czysta 1kieliszek mały
- rodzynki 1 opakowanie ( opcjonalnie)

Jak przygotować? 
 
Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wkładamy Kasię pokrojona na mniejsze cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy, pozostałe ciepłe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto w misce. Następnie ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeśli mamy dobre, świeże drożdże to ciasto pięknie nam wyrośnie juz po 30 min. Następnie dodaję do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatam. Rozwałkowuje ciasto, posypuję rodzynkami i zwijam w rulon. Przekładam do foremek i pozostawiam na 15 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia (dwie długie foremki jak na keks). Wyrośniete ciasto smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 30-35 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Świetnie smakuje przy wieczornej choince ze szklanką ciepłego kakao!!

SMACZNEGO.

Zobacz inne przepisy strażackie na pyszne potrawy, przygotowane przez szefa kuchni Restauracji Strażackiej,
znajdującej się przy ul. Mochnackiego 4 w Rzeszowie.


- Schab na kapuście po strażacku
- Żurek wigilijny po strażacku
- Łosoś po strażacku pieczony na jarzynach
- Krokiety po strażacku
- Ciasto drożdżowiec po strażacku

18 grudnia 2018 20:48
Udostępnij na Facebooku
Wyświetlenia: | Tagi: święta w OSP, strażackie przepisy,